Jadranko Ferko rođen je u Zagrebu 14.02.1962 godine. Osnovnu školu završio je u Dubravi gdje se ističe s crtanjem karikaturnih portreta i stripa”Zdipi i kidni”.
Daljnje školovanje nastavlja u srednjoj školi Vladimira Nazora u Vrbovcu gdje sudjeluje u osnivanju školskog lista ”Koraci”,uređivanju zidnih novina te objavljuje karikature u ”Komuni”.
Treći i četvrti razred pohađao je u srednjoj školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu gdje objavljuje stripove u ”Poletu” i ”Studentskom listu”.
Put prema profesionalnom slikarstvu započinje 1982. godine prvom samostalnom izložbom u Vrbovcu, a nastavljaju se u renomiranim prostorima diljem Hrvatske.
Ostvarenja koja su izuzetno zapažena su slike Križni put u Sesvetskom Kraljevcu o kojem je objavljena i knjiga pod istim nazivom te oltari Sv. Rok i Sv. Katarina u Petrinji, a podsjetimo se i na ciklus slika ”Klauni i prijatelji” te ciklus ”Bikers”. Prepoznatljiv je po opusu sjetnih mrtvih priroda gdje je čest motiv violina.
Do sada je priredio 22 samostalne i oko 150 kolektivnih izložbi.
Sudjelovao je na stotinjak likovnih kolonija, mnoge su bile međunarodne, a nekima je voditelj i organizator.
O Jadranku Ferku kao likovnom umjetniku pisali su likovni kritičari: profesori Jura Baldani, Antun Bauer, Vlado Bužančić, Josip Škunca, Stanko Špoljarić…
Uvršten je u ediciju 50 hrvatskih slikara i kipara.
Nekoliko godina bio je i demonstrator na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.
Za razna slikarska ostvarenja dobitnik je više nagrada.
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i LIKUM-a.